Monday, 18 February 2013

Pesan Emak, Pesan Abah

~SALAM~



Malam-malam macam ni memang best nak feeling-feeling..haha. Ape kata jom kita ingat balik pesan-pesan mak abah kita.. Emak adalah orang yang sangat penting dalam hidup kita.. Mana pun kita pergi, mesti nak emak.. Dari kecik emak, da sekolah emak, masuk kolej ke U ke emak lagi, dah kawen pun emak lagi..aik? haha.. Macam tu jugak dengan abah..dari kecik sampai la ke besar ni..pun nak harapkan abah..aiseh..emak, abah, emak, abah..emak, abah..

Emak selalu pesan, solat jangan tinggal..jangan hutang-hutang.. Korang muda lagi, nanti dah tua kang menyesal.. Betul apa emak cakap.. Emak selalu tau apa yang terbaik untuk anak-anak.. Dari kecik sampai ke besar panjang, selalu ingatkan kita.. Tapi tak semua kita nak dengar.. -.-"


CINTA HATI ^.^


Ni salah satu pesan mak yang paling aku ingat..


" Mak Abah tak de harta nak tinggalkan kat korang adik-beradik, yang ada mak abah boleh tinggalkan ilmu, hantar korang belajar.. Belajar la betul-betul.. Tu je harta Mak Abah ade untuk korang.."


Bila teringat je pesan ni..sayu n sebak je rasa.. Kalau dulu asek main-main.. mesti ingat pesan ni cepat-cepat..biar sedar sikit..haha.. Kalau time final malas nak study, mesti ingat mak abah penat keje, balik malam carik rezeki, takkan nak main-main lagi.. Aku pun bukan jenis yang rajin nak study awal-awal.. Memang tak masuk pun kalau awa-awal..haha..time final baru nak kelam kabot -.-"

Kadang-kadang time final tu rasa nak pergi toilet or makan pun macam buang masa..sampai tahap tu?? Tu la..study awal-awal tak nak.. Padan muka..tapi pergi berjimba boleh pulak?? Ngee~~ Normal la manusia kan..tapi apa pun sebelum nak masuk final mesti nak kena bagitau mak.. Mintak izin mintak restu.. Bila da all-out semua masa final tu.. Redha je.. Redha ok..bukan Sabar~

Sekarang da abes belajar..masuk kerja pulak.. Mula-mula ni memang malas.. Tapi mak abah pesan, kerja je dulu..memang ape pun start dari bawah..baru tau rasa susah nak carik rezeki.. Nanti dah lama-lama mesti lagi bagus..

Bila keluar jalan-jalan..nampak kereta cantik, berangan nak beli.. Pompang depan mak abah..berangan tak sudah,,haha..

Abah selalu cakap..


"Ha..ieka nanti dah kerja bagus, boleh beli punya macam tu, kereta besar, rumah besar.."


Mak Abah selalu cakap yang baik-baik untuk anak-anak mereka.. So sekarang ni nak fokus kerja dulu.. InsyaAllah tak nak merungut lagi..haha..jangan merungut ok! Ingat pesan orang tua kita..mereka lebih tau apa yang terbaik untuk anak-anak dan sentiasa mendoakan kesejahteraan kita..

Pesanan ni untuk diri sendiri dan peringatan untuk semua jugak..ingat pesan mak abah n selalu doakan mereka tak kira kat mana pun kita waktu tu.. Amin..

**I LEBIU MAKABAH**
**THANK YOU SO MUCH   **



Sekian saja kisah benar ^.^


c u then!




5 comments:

Hanida Moss said...

aaa ni sedih baca. takmo baca . kbye

Ieka Zalikha said...

Haha..kekka sndri tulis pn sedih..rasa cm nk peluk mak abah sangat2..hee~

Kila Lala said...

Weh....sedih la gile.... T_T

Nandera said...

Aku kat fakulti time baca ni, boleh pula aku baca sampai menangis T.T

Ieka Zalikha said...

ahahaha! aku pun sedih gak tyme tulis~